Skip to content
Licensed in 28 states · NPN 7642818(855) 461-2010
Straight Answer

Is There an OSHA
Four Foot Rule?

No. There is no four foot rule in any OSHA standard. The construction sanitation standard contains no distance requirement at all, and the rule people are half-remembering belongs to agriculture and is a quarter mile.

Licensed agents
Specialty & standard markets
28 states
Independent agents

We shop your septic business with carriers like

TravelersLiberty MutualThe HartfordProgressive CommercialCincinnati InsuranceAuto-OwnersWestern Reserve GroupAmTrust Financial
Short answer: No. There is no four foot rule in any OSHA standard. The construction sanitation standard contains no distance requirement at all, and the rule people are half-remembering belongs to agriculture and is a quarter mile.
What You Get

The longer answer

With the sources, so you can check us.

02

Where the distance rule really lives

Agricultural field sanitation, which requires facilities “located within a one-quarter-mile walk of each hand laborer’s place of work in the field,” with one toilet and one handwashing facility “for each twenty (20) employees or fraction thereof.” Where terrain makes that infeasible, facilities go “at the point of closest vehicular access.”

03

Why this matters commercially

Contractors occasionally argue unit placement with operators on the basis of a rule that does not exist. The real constraints are practical and contractual: service truck access, ground that holds, wind exposure, and the site agreement.

04

The ratio is your demand driver

It is written into federal regulation, which is why portable sanitation revenue tracks construction activity so closely.

Sources: OSHA 29 CFR 1926.51 (construction sanitation), OSHA 29 CFR 1928.110 (field sanitation)

Why It Matters

What this means for your business

Typically covered
  • A ratio of facilities to workers, not a distance. One facility for 20 employees or fewer; at 20 or more, one toilet seat and one urinal per 40 workers; at 200 or more, one toilet seat and one urinal per 50. Under temporary field conditions, at least one toilet facility must be available.
  • Agricultural field sanitation, which requires facilities “located within a one-quarter-mile walk of each hand laborer’s place of work in the field,” with one toilet and one handwashing facility “for each twenty (20) employees or fraction thereof.” Where terrain makes that infeasible, facilities go “at the point of closest vehicular access.”
Typically NOT covered
  • Contractors occasionally argue unit placement with operators on the basis of a rule that does not exist. The real constraints are practical and contractual: service truck access, ground that holds, wind exposure, and the site agreement.
  • It is written into federal regulation, which is why portable sanitation revenue tracks construction activity so closely.

Answered by Septic Cleaning Insurance Group

Specialty septic & pumping contractor underwriting · NPN 7642818 · Licensed in 28 states

We only write this trade, and we read the policy before we sell it. More on the operations we insure and the coverage behind them.

Questions We Get A Lot

Straight answers, no insurance-speak

Practical and contractual limits rather than a federal distance rule: service truck access, ground that will hold the unit, wind exposure, proximity to traffic or an open excavation, and whatever the site agreement says.

Placement is squarely in scope, and a claim will examine the ground, the grade and the siting decision. Reported tip-over incidents have produced severe injuries, so it is not trivial even though the equipment is inexpensive.

Yes. The trade association publishes two ANSI-accredited standards covering the number and placement of units and related equipment, one for workplaces and one for public and event use, plus an operator certification programme.

Possibly not. These answers describe standard forms and common rules; your policy may carry endorsements that change the result either way. Send the declarations and endorsement schedule and we will tell you what your form does.

Get Covered

Get Your Is There an OSHA Four Foot Rule for Portable Toilets? Septic Insurance Quote

A few quick questions about your operation. Takes about 2 minutes. Prefer to talk first? Call (855) 461-2010.

Step 1 of 5

Review your info

Want this answered against your actual policy?

Send the declarations and endorsements. We will tell you what your form does, not what a standard form does.

No pressure. If we’re not the right fit for your business, we’ll tell you straight.